“Чадо, много чувам за една социална Медея, нещо свързано с телефоните и лаптопите, така били комуникирали хората вече. И теб те гледам, все нещо човъркаш в този телефон. Ама какво общо има Медея с това? Точно тя! Жрицата на най-страшната богиня от древногръцката митология, която праща ужасите и кошмарите на земята. А пък вие само социалната Медея, социалната Медея…”

“Бабо! Хич не слушаш внимателно новините! Социалната медИя!”

“А, тъй ли, а пък това какво е?”

_____________________

Здрасти, Бабо!

Много ме зарадва това развалено телефонче, което се получи. В действителност има много статии за това как социалната медИя е разрушителна, точно както МедЕя, която спомена. Но пък когато се ползва с мярка, е страшно удобен начин за бърза комуникация.

Какво е социална медия?

Това са определени пространства в интернет, които отговарят на различен адрес, точно както хората живеят на различни места. Комуникацията става моментално. Аз изпращам съобщение през мобилния телефон и то веднага стига до получателя. Така мога да изпращам различни снимки, видеоклипове и дори само запис за слушане (аудио) без да чакам. Хермес не би и могъл да мечтае за такова бързо разпращане на вестите!

Из популярните социални медии:

Facebook [фейсбук]. Тоест Фейса. Животът ни е забързан. “Здр. Нп, мн.”

Няма време за целите думи “здравей”, “няма проблем”, “много”.
Във фейса всеки има профил, като досие, паспорт, който лично изготвяме. Там слагаме/качваме (ъплоудваме = upload) снимките, които ни харесват. Или на които най-много хора ще ни харесат. Пишем какво правим през деня, къде сме били (нарича се чекиране, “Чекнах се в Costa кафе”, тоест бях там, като печат на туристическата книжка, само че всички могат да я видят). Чрез Фейса успях да си намеря съучениците от 36-то СОУ, които също имат онлайн профили там, хората от Английската гимназия и приятелите ми от университета, с които завърших, а сега са пръснати по цял свят. И все пак като ти го покажа знам, че ще се удивиш на броя приятели.

За Twitter, Бабо, вече ти обясних, че това е една синя птичка и не защото е пила синка. Не, няма нищо общо с бялата лястовичка. Припомни си тук.

За LinkedIn ти разказах, че чрез него отново се свързваме с различни хора, само че професионално. Припомни си какво е LinkedIn.
Instagram [Инстаграм]: Това е сайт, на който пак качваме различни снимки и имаме профил. Instagram е ориентиран главно към споделянето на тези снимки. На помощ тук идват хаштаговете, чрез които качените от нас снимки стават по-лесно откриваеми. Неписаното правило е, че колкото повече филтри и абстрактно мислене присъстват в снимките ни в Instagram, толкова повече харесвания, споделяния и коментари ще имаме.

____________

“Аз пък твоите бебешки албумчета не ги заменям за хиляда инфраграма…”

“Инстаграм-а, бе Бабо!”

“Много си прецизна за тия новите неща, ама ако сега те накарам да разточиш едни кори за баница, ще има да refresh-ваш…”

Touché, Бабо, touché!” 🙂

 

One thought on “Социалната Медея

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s