“Бабе, хаштаг какво е? Мислехме с дядо ти, че е нещо немско, нали там казват все гутен таг…”

“Здрасти, Бабо! Директно да ти кажа, хаштагът е ей този знак #, който ти познаваш.”

“Ааа, да, на телефона, под деветката. Също тъй съм виждала да го пишат за номер – #3, #4…Дядо ти тук ме прекъсна, че се казвало диез.

“Защото, Бабе, той е цигулар-човек. Кажи му, че хаштаг няма нищо общо с диез и бемол в музиката. Диезът се използва за отбелязване на полутон нагоре. Хаштагът не е това, което диезът е! Макар и да е привидно един и същи знак, хаштагът има много практична цел: да филтрира информацията за дадена тема.

Сложен пред определена дума, например #избори2016, в Интернет излизат всички публикации, в които този хаштаг е бил употребен. Така в необятната информация от Интернет човек може да търси по конкретна тема само с хаштаг и ключовата дума, която го интересува. Представи си Интернет като една огромна енциклопедия, която човек няма как да изчете без да има отпред съдържание или етикет, разделение. Затова този знак ни показва само и единствено темите, от които се вълнуваме. Абе, част от модерната азбука, Бабе.”

“Звучи полезно, щом ви харесва, радвам се, че ви помага.”

“Не само звучи! Представяш ли си, все едно вашите телефонни указатели да бяха хаотични, хей така ту с лични имена, ту с фамилии, не по азбучен ред. Колко би забавило това търсенето ви? Хаштагът внася ред и спестява време. Готино е да не се търси игла в копа сено!”
“Чадо, разбрах. Но не ми е ясно защо все по новините казват онзи президент бил написал хаштаг не-знам-си-какво и дават на екрана синя птичка. Е каква е тази синя птичка? Дядо ти все се занася, че била пила синка и затова такъв й бил цветът.”

“Това е Twitter, Бабо!”

“Не, не, онази си беше нормална жълта птичка, дето все се гонеха с онзи котарак.”

“Не Tweety, Бабо – Twitter [Туитър]. Това е част от Интернет, в която се пишат съобщения до 140 символа по теми, които вълнуват пишещия. Безплатно е и можеш да пишеш до целия свят. Като телеграма, но онлайн и без пари!”

“Е като телеграма, ама не е като телеграма. Нито можеш да я пипнеш, нито чакаш на опашки… Едно време в пощата…”
“Бабо, каква е тая носталгия по опашките в пощата? Тук говорим за мигновена комуникация, без пари, без неудобства. Символите са достатъчни за смислени послания. Та в тия 140 символа често се използват хаштагове, тъй като на ден има милиони съобщения. Те се наричат туитове. Хаштаговете са отново като етикет и така можеш да намериш какво са писали политици, културни дейци или други популярни хора. Като смс по Интернет, само дето е много по-социално, може с картинка, видео… Голяма работа е хаштагът!”

“Вие да сте добре, живи-здрави! Ние и без хаштага сме живeли! Аз не виждам много да работи де. Пиша #внучка ми и се показва всичко друго, но не и ти!”

“Бабеееее, хаштагът не е врачка, а филтър! Откъде да знае Интернет коя е внучка ти!”


“На това, Бабе, ние му викаме афиф работа!”

2 thoughts on “Какво е хаштаг?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s