Тебешир. Мръсна вода в кофата и псевдо черна дъска. Има ли по-мил спомен от учебния процес? 

Баба и Дядо са ми разказвали какви наказания са имали в училище. Освен, че можело спокойно да получат шамар, се сещам за едно особено коварно, но изобретателно наказание. С гръб към класа, на колене, върху счупени черупки от орехи. А намаленото поведение? Клеймо за арогантност. Капан за чувството за безнаказност – хлоп! Учителят е бил най-висшата инстанция. Един преподавател на Дядо казвал: „На Господ пиша 6, на себе си – 5, а на вас от 4 надолу.“ Представям си тази реплика днес. До двадесетина минути ще са паркирали няколко BMW-та пред училище и ще има заплахи. После ще се говори за правата на ученика. След това ще стане тема във Facebook. Накрая ще има едно отворено писмо, за това как учителите са виновни и как те задушават учебния процес с такива изказвания.

Образованието ни се е превърнало в бит пазар. Няма да крия, че когато аз бях ученичка, се пазарях за оценките на края на срока. Бих казала с уважение. Така развих моя нюх за маркетинг и продажби 🙂

Обаче Родителите ми никога не биха си позволили да се намесят и винаги са ме насърчавали да знам повече и да мога повече, вместо да се пазаря. Днес говоря с мои учители-приятели, които ми споделят за натиск от родителите към тях, а не към децата. Как са замесени новите технологии тук? Много просто – информацията е станала много достъпна. Това кара масата да мисли, че не им трябват учители, защото те могат да си намерят всичко в Интернет. Какъв е този, каква е тая, които са едни „даскали“ и им държат сметка дали днес са учили… Само да посмеят да ги изпитат и унижат, когато не са готови – те ще направят Facebook група за тях, ще качат нецензурни коментари по техен адрес и дори ще организират протест. Но само учителят дава онази посока, онзи жокер, спечелен с години опит и усъвършенстване. Фактическият онлайн курс не може да даде този чисто човешки контакт и мъдрост.

Прекрасно е, че информацията вече не се намира само по библиотеките! Хубаво е, че може да изкараме курс по какъвто предмет се сетим от комфорта на личния си диван! Удобно е да може да се завърши престижен университет дистанционно! Но уважението към Учителите трябва да е непроменима константа, в добро и в зло, с и без нови технологии… Всеки, който е решил да помага на другите, споделяйки своите знания, е достоен за уважение. Може да е всякакъв. Не от всеки учител става педагог. Но това не променя факта: всеки учител е избрал Пътя на Споделянето. Това го прави благороден човек, а работата му – призвание.

Днес ще ви запозная в няколко новости в модерното образование, които дават повече възможности:

  1. Електронно/дистанционно образование: Това означава да можем да получим знания, тестове, задачи и всичко, което по принцип получаваме на хартия, само че онлайн, по Интернет. Coursera е платформа, която си партнира с най-елитните университети в света. Тази организация направи истинска революция в образованието. Има университети, които можеш да завършиш дистанционно чрез Coursera.
  2. Интерактивност идва от английската дума „interact“, която значи да общувам. Интерактивната мултимедия е електронна система, чрез която могат да се консумират различни видове медия – текст, видео, звук, анимация. Тази интерактивност позволява да се създават обучения, оказващи допълнителна помощ на учениците при усвояване на учебните програми и при развитие на познавателните им дейности, защото те грабват вниманието и позволяват обратна връзка. Прекрасен български пример за подобен тип обучение е организацията Уча.се, която предоставя видео уроци по различни предмети от първи до дванадесети клас. Уроците са интересни, защото съдържанието е раздвижено, а форматът – жизнен.
  3. Подкаст [идва от английското ‘podcast’]: Подкастовете са аудио или видео файлове, които могат да се свалят от Интернет. Те могат да се гледат или слушат по всяко време на компютър или на MP3 player (обяснено тук). Много лекции и уроци вече са достъпни и по този начин.
  4. Игри в образованието: принципът е, че се използва игра, за да могат учениците да се чувстват мотивирани да научат повече. Кукичката е, че могат да се колекционират различни готини онлайн неща, или да се отключват нови нива и светове, ако научиш дадено нещо и отговориш правилно на въпросите. Установено е, че когато знанията са поднесени като игра, човек е по-стимулиран да учи.
  5. Речници онлайн: Като човек, чийто Родители употребяват доста цветен речник, всеки ден ми се е налагало по няколко пъти да се „бъхтам“ с винено-червения тълковен речник. После, докато бях ученичка, учителката ми по английски (моя истинска приятелка) ни накара всички да си донесем речниците (Oxford Advanced Learner’s Dictionary, за който се интересува). Каза, че си личи, кои речници не са отваряни и заключи, че това не значело, че си пазим книгите, а че просто не се консултираме достатъчно често с него! 🙂 Днес има всички видове речници онлайн и проверката става много по-лесна!

Надявам се темата да ви е харесала. За въпроси и идеи, не забравяйте да пишете тук: https://blogtogranny.com/contact/

 

Photo by Janko Ferlič on Unsplash

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s