А каква велика институция беше пощата някога!

Малко гише се отваряше и сърцето ми трепваше, че ще мога да чуя по телефона моите Родители, които ме бяха заточили в село Габровица, при Баба и Дядо. Вече цяла седмица не се бяхме чували. Баба ми ме преследваше с шуба лятно време, защото имало течение. Дядо си тананикаше класика и ме питаше „На кого е това?“ Заставяха ме да ям четири пъти на ден. Баба вареше прясно мляко. Образуваше се огромен каймак, който аз ненавиждах. Дядо го харесваше и го взимаше, за да ме спаси. В селото нямаше момчета, подходящи за харесване. Да кажем, че след седмица такъв живот, пощата за мен се превръщаше в църква. Молех се да успея да се свържа с наш’те в София и да разбера кога ще ме вземат и дали някой ме е търсил по телефона. Магьосницата от гишето въртеше ловко шайбата на телефона, но често свързването ставаше от третия път. Каква емоция беше размяната на информация! Разговорите в пощата по тамошния телефон ме успокояваха и можех да понеса и цяла гвардия каймаци след тях!

И макар, че днес пощите още да съществуват, те нямат онзи божествен блясък. Останали са като сгради, без дух и без живец. Като една последна алтернатива за комуникация, при всички нови, удобни и безплатни форми на общуване.

„А, Чадо, помниш ли онази смешна история за Дядо ти, дето получи поздравителна картичка за Коледа, за негова сметка?“

„Да, Бабо, помня! Толкова се беше ядосал, че я плати и я скъса, без дори да я отвори! Нямаше никакъв смисъл, но беше забавно да се наблюдава! Така и така си платил, защо не я прочетеш?!?“

„А сега за електронната поща… дето всички си пращате имейли и пристигат веднага. Как да си направя такава?“

Днес ще ви обясня общия принцип за попълнване на такава регистрация, без да показвам конкретна платформа.

Най-известните места, на които можете да си направите имейл адрес са Gmail, Yahoo, и в България, все още abv.bg

  1. Отидете на някой от тези линкове, посочени горе.
  2. Намерете мястото, на което пише „Създай профил/Регистрация/друго подобно“ и кликнете. Ще излезне подобна форма:

2017-09-12 08.17.46

Тя ще изисква да попълните име, фамилия и дата на раждане, в случай, че забравите паролата си, е важно да въведете рождената си дата като гаранция, че сте вие, а не някой измамник! За потребителско име изберете име или място, което ще запомните лесно. Ако потребителското име не е свободно, опитайте с друго име, или добавете още една цифра. Точно обратното направете с паролата. Изберете някаква специална дата, комбинирайте с някое специално име или прякор, като избягвате очевидните комбинации (Не слагайте името, фамилията си и датата си на раждане). Повтърдете я. Запишете си всички тези данни на сигурно място. Вече имате електронна поща. Вписването/влизането в профила става с потребителското име и с паролата, която сте избрали. Внимавайте да не сте натиснали главни букви на клавиатурата (caps lock), защото така няма да успеете да влезнете в профила си. Приятно ползване! Ако имате повече въпроси относно пращането на имейли, моля пишете тук: https://blogtogranny.com/contact/.

___________________________________________________________

„Чадо, все пак ми изпрати картичка за Коледа по пощата. Съживявай пощите с някой малък жест за близък човек… Прати ми поздрав, пък било то и за моя сметка :-)“

Вашият коментар