Колко пъти сте питали децата или внуците си какво работят без да разбирате и думичка?

Завършва ли почти всеки трети отговор с „Абе, работя на компютъра и толкова“?

Ето и няколко мнения на възрастни хора относно професиите, които звучат като езикова грешка или „не ми говори на китайски“:

„По-рано имахме производство, сега само програмисти… Ама кодът не се яде! Пълним гушите на чуждите фирми, а внасяме домати от Гърция.“

„Абе, излез в живота, говори с хората, какво си се забил пред тоя компютър, все едно решаваш световни проблеми! Те не се решават зад екрана, а лице в лице!“

„Моят работи компютърни игри. Казах му – да стане лекар, или учител! Той по 15 часа само на компютъра. Добре е финансово, ама хич го няма в комуникацията!“

Нека разгледаме няколко от „най-мистичните“ професии днес.

Софтуерен разработчик

Основното, за което е редно да си дадем сметка е, че вече няма уважаващ себе си бизнес, който е без компютри, интернет или не използва някакъв софтуер (програми, чрез които не само компютрите, но и таблетите, телевизорите, та дори някои печки и прахосмукачки работят).

Софтуерният разработчик владее програмни езици и може дори да е полиглот! Той е изследователят, който проучва тънкостите на операционните системи и с лупа следи изискванията за софтуерните приложения. След това се заема с параметрите на решението, т. нар. спецификация. Често се налага да минава със ситото за грешки на вече съществуваш софтуер, за да подобри неговата функционалност. Почва се и същинското програмиране – идеята е да се кажат възможно най-много неща, най-ясно, точно и кратко. Като шивач, програмистът закърпва всички компоненти, така че да работят добре заедно.

Той е разказвач с формули. (<3)

QA [кю ей](контрол по качеството, идва от английски: Quality Assurance)

Това е пъдаринът в разработването или подобряването на един продукт. Класната ръководителка, която търси сметка за недоглеждането от страна на програмистите. Надзирателката в детската градина. Най-добрият приятел на клиента, който следи дали зададените изисквания са спазени.

Системен администратор: 

Доктор по системата. Съблюдава за безпроблемната поддръжка на софтуера и се грижи за цялата фирмена мрежа. Помага на клиентите с въпросите за инсталацията или съветва как да се отстранят възникналите проблеми. Само дето в медицината това се нарича рецепта, а в тази сфера „ticket“ = билет.

Уеб дизайнер: 

Компютърен художник и вид архитект по сайтовете. Интернет страниците не са само фасадата, която виждаме. Зад нея има структура и основи, досущ както в една къща с преден двор. Уеб дизайнерът е Окото и Умът, който трябва да съобрази как съдържанието на даден сайт да бъде „красиво“ на различни браузъри и съоръжения като таблети, телефони, електронни четци, смарт часовници и други.

Анализатор на информационна сигурност:

Това е бодигардът в Интернет, който съблюдава данните и ценната информация на фирмата и потребителите да не бъде открадната (хакната!) Така де! Колкото по-сложни стават системите, толкова по-изкусни стават компютърните престъпници (кибер престъпници). Пробивите в системата водят до злоупотреба с чувствителна информация. Така се крадат пари, както и лични данни.

UI designer:

Това е стратегът-наблюдател, който прави дизайна за дадени машини или софтуер на база на потребителското поведение. Следвайки логическата връзка между действие 1, 2, 3, този дизайнер е пълководец, чиято стратегия помага на хората да откриват лесно информацията, която им трябва.

Гейм дизайнер (дизайнер на игри):

Професия, която съчетава инженерно мислене и сценаристки подход. Гейм дизайнерът не прави просто игра. Той трябва да създаде преживяване. Като диригент, той направлява целия процес и е мислил за всякакви развои в играта, досущ като инженер.

Автор на техническа документация:

Това е виртуоз писател, който „превежда“ целия технически жаргон, така че да е достъпен за потребителя. Човекът – Упътване, Човекът – Инструкция. Съдържанието за всякакъв вид помощни материали, включително и за видео инструкции, са дело на така нареченият Technical Writer.

____________________________________________________________

„Чадо, сега разбирам какво трябва да направя, за да те накарам най-сетне да отидеш да обереш доматите и магданоза… Трябва да ти създам преживяване. Например, ако ти кажа, че съм ти скрила телефона, и докато не донесеш пет връзки магданоз, не можеш да отключиш следващото ниво: ОБЯД! :-), а без щайга домати – няма телефон!“

🙂

Вашият коментар