Помня добре какво казваше Баба ми за секса: „Това е краят на романтиката!“ Казваше ми, че да се целувам е най-хубаво, вероятно за да ме предпази от следващите стъпки на ранна възраст.

Моето виждане днес се различава от това, което тя ми беше посочила като вярно за нея тогава. Не мисля, че сексът е това, което ни лишава от романтика. Едно време сексът е бил тема-табу. Днес сексът ни залива отвсякъде. Сексът продава. Но какъв е този търговски секс? Евтината представа за секса и интимността – тоест порното.

Става въпрос за фантазиите на конвейер. Някакви безумни заготовки, вече отдавна не са толкова вълнуващи. Като лазаня, която трябва само да се притопли в микровълновата. Ама вкусът ѝ няма нищо общо с истинския. Не е ли интимността „направи си сам“, повече отколкото някакъв евтин полуфабрикат? За мен сексът е лично въображение на първо място. Виждала съм как мъже повтарят някакви заучени реплики от някой розовеникав филм… Седят им като крадени! Няма нищо възбуждащо в това да бъдем еднакви. Няма интимност за всички. Няма формули и граници, защото истинското свързване не е поредица от стъпки от някоя статия или филм. Истинската интимност е свободата да бъдеш себе си с някой друг и да позволиш на другия човек също да е такъв – с теб.

Мисля си колко по-игрива е била идеята за секс едно време. Сещам се за скритите порно списания под леглото на младежа в „Амаркорд“ (чудесен филм на Фелини). Спомням си с какъв (почти научен) интерес заглеждах единствената книга в нас за секса – „Мъжът и жената интимно“. Този недоимък на шаблони е бил фантастичен начин за отприщване на личните идеи, сценарии и натурален подход към секс играта.

Да, интернет може да бъде използван за сваляне на порно, каквото си пожелаете. Както се пее в небезизвестната песен „The Internet is for porn“ (Интернетът е за порно!). Аз ви призовавам, обаче, да упражнявате въображението си. Порното задушава въображението, защото го прави мързеливо. Защо например медицинската сестра или учителката да са еротично застъпени като отделни категории в порното, а да няма природозащитнички, архитектки или социоложки? Колко по-вълнуващо би било да има диалози, игра на думи и нови персонажи, които сами да измисляме? Човек една пица вече не може да си поръча без да си помисли за знаменития образ на мускулестия пич, който идва с поръчката, но и с други намерения! Да не говорим за майстори, градинари и бояджии!

Моля Ви, не ползвайте Интернет за порно! За истинска интимност не ви е нужна жена с вечерен грим, нито мъж, гълтал толкова химия, че вероятността да пукне повреме на заснемането на филма, хич не е малка!

Ето хубави алтернативи за ползване на Интернет с цел развитие на въображението:

ТЕД на български (вдъхновяващи лекции от успели в тяхната сфера хора): https://www.ted.com/talks?sort=newest&language=bg

Световна онлайн библиотека: https://chitanka.info/

Галериите по света, които могат да бъдат обиколени виртуално: https://www.artsy.net/galleries

Google Earth: https://www.google.com/earth/, да пътуваме по целия свят онлайн.

Тази статия ще изглежда на мъжете като шега – „Ти луда ли си? Вместо да гледам цици, да гледам виртуална обиколка на Лувъра?“ Пич, и в двата случая гледаш обиколки! Просто си прецени дали ще подкрепяш индустрията, която ще насърчи дъщеря ти да се държи като уличница, за да бъде по-харесвана от мъжете навън или би искал да дадеш личен пример, преставайки да пълниш джобовете на индустрията, която опорочава истинската Кама Сутра 🙂

2 thoughts on “Порното – интимност за всички?

  1. Здравей Анджи,
    Оценявам много високо това, което правиш в твоя проект „Блог до баба“. То има не само социална и познавателна функция, но е поднесено разбираемо, като са използвани различни и интересни похвати.
    Едно предложение за тема – разликата между блогър и влогър.

    Liked by 1 person

Вашият коментар