Здрасти, Чадо!

Здрасти Бабо! Нещо ново, вехто?

С Дядо ти не си говорим!

Пак ли? Само се разправяте, значи! Какво стана този път?

Снощи му казах колко искам да гледам един филм с Джеръми Айрънс, но той се запъна и гледахме някаква боза с тази… Сандра Бълок… Хич не ми харесва да не се съобразява!

Ще говорим с него, Бабо! Да купи един лаптоп, пък нека всеки си гледа, каквото му е на душа.

Това по телевизията, Чадо. Пускат едновременно интересните филми по различни канали…

Бабо, спокойствие и една добра новина от мен – можеш да гледаш телевизия през компютър/таблет или мобилен телефон.

Е, това пък как е станало? Едно време за целия блок имаше един телевизор, събирахме се час преди Изаура, за да нагласим антената. То беше една игра, едно очакване…

Сега, Бабо, потребителите имат думата! Ако по-рано е трябвало в 18:00 да си у вас, за да „хванеш“ еди-какво си, сега просто можеш да гледаш запис в Интернет. А ако има такива застъпвания, може всеки да гледа предпочитаното. Разбирам, че едно време телевизията е била повече социална дейност, повод за събиране, но и диктовката е ставала „отгоре“. Тоест дадено съдържание е трябвало да се консумира по определен начин, в определено време. Да не говорим за избор на канали.

Същото беше и с радиоточката!

Радио-какво?

Радиоточката. Радио на кабел/жица. От общината или кметството се свързват тези, които искат (чрез кабел) и слушат една програма, без право на избор, каквото има. В някои села това е единствения начин да се информира населението.

Да, наистина, много симпатично.

А сега да преминем към практическата част:

Начин едно: Натискаме този линк http://bul-tv.com/  или http://predavatel.com/bg/livetv/ и избираме съответния канал, който ни интересува. Когато се появи прозорец, може да видим триъгълниче, което трябва да натиснем, за да пуснем канала. Символът е същият като при касетофона и „Play“. В долния десен ъгъл обикновено има знак за уголемяване на екрана (правоъгълниче), както и за увеличаване на звука (мегафонче, високоговорител).

Някои телевизии не изискват регистрация за гледане на живо: http://tv.bnt.bg/bnt1/16×9/

Начин две: (Само ако имате имейл, или можете да ползвате електронна поща на близък човек!) Регистрирате се в сайта на предпочитаната от вас телевизия. Пишем в Google „Еди-коя си телевизия на живо“ и кликваме на един от първите резултати. Ето как би изглеждала една такава форма:

Блог до Баба онлайн телевизия

*Внимание: Някои от сайтовете може да иска да въведете данни за кредитна/дебитна карта. В никакъв случай не го правете! Намерете друг сайт, който не изисква така поверителна информация, със сигурност има!

След попълването, изчитате общите условия, съгласявате се с тях, ако ви устройват, цъкате на кутийката за отметка и натискате бутона „Запази“. Следва да сте получили имейл с линк за потвърждение. Кликвате на него и вече имате официално профил. Записвате потребителското си име и паролата. И така – свободата вече е извоювана! 🙂

„Как ти се струва, Бабче?“

„Един цял нов свят! И толкова много свобода!“

Не забравяй и за кулинарните предавания… Всичко има в архива!

Ти на Баба си недей разправяй за кулинарни предавания! Повечето са носили на конче братята си под масата, прави, докато аз съм си точила сама корите за баница…“

_____________________________________

Photo by Tracy Thomas on Unsplash

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s