Здрасти, Бабо!

Помня как ми разказваше за купоните за храна, които са ви давали. Понеже не е имало много избор, сте били по-улеснени. Опашките са били дълги, но социални. Хората говорели и чакали да превърнат хартийките в храна.

Да знаеш как се промениха купоните само! Сега те предлагат изобилие и дори излишък от избор! Няма никакви опашки, тъй като всичко се случва онлайн. Социалният елемент е сведен до минимум. Но консумеризмът е там – на върха!

Един от главните уебсайтове за купони се казва Грабо. Малко орелски звучи, нали? Да грабим… с пълни шепи. Има толкова много категории, в които можеш да си алчен!

Спа за двама, гювече за трима. Терапия за крака с рибки. Диамантен гоблен по избор.

Всякакви глезотии. Не е зле, ще си речеш първоначално! Но каква е истинската цена на това? С кого завършваш в една сауна? Пичът с ланеца, който казва, че няма повече да стъпне на българското черноморие, че Гърцията си била най-добре. Че от скарата в Сърбия по-хубаво няма. Това му казваме ваучер. Макар че много прилича на английската дума vulture [вълчър] = лешояд. Вероятно приликата е съвсем случайна.

Намаленията, пътуванията, картите за отстъпка: това е нашата съвременна голяма машина, в която очакванията, желанията и егото се уголемяват. Наглостта царува, смирението и радостта от това да имаш малко – вехне. Много и все повече, всеки ден!

Това е купон. Триумф на материалното над духовното.

Оказва се, че едва 1% от закупените вещи остават в активна употреба в следващите 6 месеца (за справка: “История на нещата”). При повреда – хвърляме, при смяна на модата – купуваме ново. На кой му е притрябвал немодерен тостер? Не е редно да живеем в посредственост! Трябва да се консумира! Това символизира щастие и истински успех! Как да не си купиш най-новата паста за зъби с аромат на бекон?

Тук ти ще ми напомниш какво не се купува с пари… Хубаво е всички да си го припомним. Истински. Не само на цитати.

________

Грабо е гот. Няма същинска вина за начина, по който се консумира. Да, създава предпоставки за желания, но не е извършителят. Нека не грабим!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s