“Чадо, ти какво работиш?”

“Бабо, аз съм Copywriter (копирайтър) и се занимавам с content management, social media marketing, email marketing и други.”

“Това нещо по специалността ли е?”

“Оф-ф-ф!”

_______________

Здравей, Бабо!

Помниш ли, когато ме караше да чета поезия по-изразително, за да вниквам във всяка дума? Или когато ме преследваше с разказите на Ги Дьо Мопасан? После се опитваше да поставиш основите на една етика – кому какво трябва да се каже и по какъв любезен начин, че да стане, както искам аз. И разбира се как ме насърчаваше да пестя хартия като пиша…(първите заченки на Туитър). Всички тези неща ми помогнаха много с моята работа. Аз пиша, Бабо, но не съм съвсем писател. Пиша кратки неща, за да накарам група от хора да направят каквото аз искам – я да пробват някой продукт, я да свалят някоя дигитална книга

Аз работя като писател-глашатай. Пиша нещо, свързано с маркетинг, продажби, или което дава някакво знание на хората, за да ги привлека да направят дадено нещо. Това е копирайтър. Копи = текст, райтър = писател, от английски.

“Е, чадо, харесва ли ти това, което правиш? Разбираш ли се с колегите? Пази си работата и винаги имай едно наум. Бъди любезна. Не се знае кой кога ще ти потрябва!”

“Ами, Бабо, аз не работя в офис.”

“Как?!? Във фабрика ли си?!?”

“Не, работя си от нас. Отварям си компютъра и така се свързвам с моите колеги през интернет. През определени джаджи и програми, ние можем да си говорим, да обсъждаме проекти, а аз мога да пиша и да им пращам своята работа. Много е удобно, защото понякога го правя по пижама.”

“И всичко става през компютъра?”

“Съвсем всичко. Даже като някой напише смешка в чата, аз се смея на компютъра. Чатът, Бабо, е едно нещо, което позволява аз да пиша съобщения, а ти веднага да ги получаваш и така по много. Като някакъв много експресен гълъб, който има свръх сили и успява да прелети от едното място до другото. Към думите, могат да се пращат и картинки, които се наричат емотикони. Идва от „emotional“ (Емоционален) и „icon“ (иконка). Например ето това : P      в чата изглежда като 😋

Така можеш да изразиш емоция чрез картинка. Понеже комуникацията днес се случва много често онлайн, емотиконките помагат да се подскаже интонацията. Да ти дам пример.

Някое момче пуска неприлична шега пред момиче. Момичето му пише: “Много си зле :)”. Така тя изразява поощрение към неговата простотия, защото накрая има усмивка. Ако е без усмивка, тогава тя е обидена. Има си неписани правила!

Честно да ти кажа, изглежда ми по-лесно от вашите серенади, писма, разходки, разговори с родители и прочие. Само някакви усилия за човек, с когото ще ядете боб, ще перете заедно или ще си садите домати.”

“Много си зле, Чадо 😊

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s